Si të shkoni nga e zakonshmja në të jashtëzakonshmen (në çdo gjë që bëni)?

Të jesh i jashtëzakonshëm nuk është e lehtë, por kjo nuk është as misterioze.

Nëse dëshironi të bëheni një lojtar i jashtëzakonshëm shahu, ju keni nevojë për të mësuar përmendësh një tërësi lëvizjesh. Nëse doni të jetë një sipërmarrës i jashtëzakonshëm, ju keni nevojë për të zhvilluar një mori aftësish nga shitjet te strategjia.

Këto duket si gjëra krejtësisht të ndryshme. Por sipas një pjese të vogël të ekspertëve, ajo që fillimisht duket pa lidhje në fakt ndan thellë ngjashmëri të fshehura. Pa marrë parasysh se çfarë fushe jeni duke shpresuar të zotëroni, këta persona thonë se, në qoftë se ju doni të kryeni një nivel të jashtëzakonshëm, ju do të duhet të kaloni nëpër të njëjtat faza themelore dhe pengesash.

  1. Angazhohuni

Hapi i parë për t’u bërë i jashtëzakonshëm është të jesh i qartë dhe i thellë. Ju duhet të zgjidhni të shkëlqeni. “Çdo ditë, të bëni zgjedhje të jashtëzakonshme në çfarëdo qoftë ajo që ju jeni duke planifikuar të bëni. Është një vendim i përditshëm”, udhëzon analisti i teknologjisë dhe CEO Daniel Burrus në një postim.

“Ju duhet një ëndërr e madhe. Ëndrra juaj duhet të jetë aq e madhe sa t’iu trembë,” pajtohet blogeri Caz Makepeace. Por nuk duhet vetëm t’i ngulni sytë nga dritarja duke menduar “Unë uroj … ‘ose’ Nëse vetëm … ‘Jepini vetes lejë për t’i ndjekur qëllimet vërtetë të guximshme.

“Ti e meriton që kjo të jetë një realitet në jetën tënde”, thekson ajo. “Nëse nuk qëndroni për ëndrrat tuaja, atëherë askush tjetër nuk do e bëjë.”

  1. Merrni përgjegjësi

Edhe në qoftë se një ditë ngrini grushtin tuaj në ajër dhe deklaroni: “Unë meritoj të jem i jashtëzakonshëm!” ju nuk do të shkoni shumë larg për t’a bërë këtë nëse nuk keni kapacitetin për t’i bërë ato ëndërra realitet.

Të bëhesh i jashtëzakonshëm përfshin zhvillimin e një mentaliteti të vërtetë të rritjes dhe të besoni vërtet që talenti dhe aftësitë tuaja mund të zhvillohen që të përshtaten me madhësinë e ëndrrave. Ka kufizime në këtë botë, por ka shumë më pak prej tyre se sa shumica e njerëzve besojnë. Ata që arrijnë të jashtëzakonshmen janë pakica që shohin mundësinë aty ku të gjithë të tjerët shohin problemin (apo fatin).

“Shumica e njerëzve nënvlerësojnë çfarë mund të bëjnë – ndoshta edhe ju,” pohon Burrus. “Fakti është se ne jemi të gjithë në gjendje të bëjmë shumë më shumë nga sa ne mendojmë.”

Rrethanat pengojnë disa dhe ndihmojnë të tjerë, shpesh në mënyrë të rastësishme dhe të padrejtë. Ata që arrijnë të përmbushin të jashtëzakonshmen nuk janë të imunizuar nga ky realitet. Ata vetëm marrin përgjegjësinë për arritjen e qëllimeve të tyre nga çdo pikë fillimi që ata kishin.

  1. Nxiteni veten të pranoni edhe shqetësimet.

Të zgjedhësh ëndërra të mëdha dhe të heqësh dorë nga justifikimet mund të jetë psikologjikisht e pakëndshme për disa njerëz, por për fat të keq këto janë vetëm shqetësimet e para që do të duhet të pranoni në qoftë se dëshironi të jeni me të vërtetë të suksesshëm.Duke e kthyer qëllimin në realitet do të thotë që vazhdimisht të shtyni kufijtë tuaja dhe ashtu si me ushtrimet fizike, zbatohet parimi “pa dhimbje, nuk ka përfitim”.

Nëse synoni të jeni i jashtëzakonshëm në çdo fushë, ju ndoshta do të shpëtoni pa lënduar shumë muskujt, por do të mësoni që për të arritur statusin do të jetë e nevojshme ndonjëherë të largoheni me ego të thyer. Dështimi dhe kritika janë një fakt i jetës, kur ju jeni duke ndjekur të jashtëzakonshmen.

Nëse doni të arrini gjëra të mëdha, ju duhet të ecni në të njëjtën mënyrë si gjithë të tjerët, por me një ndryshim duhet të punoni shumë për të dhënë më të mirën.

 

/businessmag.al