Një ritual mëngjesi vetëm 23-Minuta, që do të transformojë ditën tuaj

Kur mësova nga rekomandimet e studiuesit të Harvard, Shawn Akorit për trajnimin e trurit që të jetë sa më pozitiv, unë e pranoj se jam çuditur pak.

Achor thotë këtë për mënyrën se si punon truri ynë:

Nëse mund të rrisni nivelin e pozitivitetit të dikujt në të tashmen, atëherë truri i tyre përjeton atë që ne tani e quajmë një avantazh lumturie. Truri juaj në pozitiven performon më mirë se në negativen, neutralen, apo stresin. Inteligjenca juaj rritet, kreativiteti juaj rritet, niveli juaj i energjisë rritet.

Kjo gjithashtu do të thotë, sipas Akorit, se një tru më pozitiv ju jep një avantazh konkurrues në punë. Ai thotë se truri në këtë gjendje mund të rrisë produktivitetin tuaj me 31%.

Çfarë do bënit nëse mund të vendosnit të gjithë ditën tuaj për këtë “avantazh lumturie” në një rutinë të thjeshtë që çdo profesionist i zënë mund të bëjë në vetëm 23 minuta çdo mëngjes? Ja se si – mënyra shkencore. Carpe diem! (“Kape ditën!”)

  1. Shkruani tre akte mirënjohje

Cilat janë tri gjërat e reja për të cilat je mirënjohës? Shkruaji. Për efekt afatgjatë, Achor thotë t’a bëni për 21 ditë me radhë. Ai thotë se arsyeja pse kjo është kaq e fuqishme është që ju keni trajnuar mendjen tuaj për pozitiven në vend të negatives. Ky aktivitet është mënyra më e shpejtë për të mësuar optimizmin. Kjo do të përmirësojë ndjeshëm optimizmin tuaj edhe gjashtë muaj më vonë, dhe rrit normat tuaja të suksesit në mënyrë të konsiderueshme.

Kohëzgjatja: 2 minuta.

  1. Shkruani një përvojë pozitive

Shkruaj me detaje një përvojë pozitive që keni pasur gjatë 24 orëve të fundit. Rendisni çdo detaj që mund të mbani mend. Sipas Akorit, kjo lejon që truri juaj të rijetojë përvojën, e cila mëson trurin tuaj se sjellja pozitive ka rëndësi. Kjo realisht punon, thotë ai, pasi truri nuk mund të tregojë diferencën midis vizualizimit dhe përvojës aktuale. Në thelb, ju keni dyfishuar vetëm përvojën më kuptimplotë në trurin tuaj. Nëse ju bëni këtë ritual çdo mëngjes për 21 ditë, truri juaj riprogramohet me këtë trajektore të kuptimit gjatë gjithë jetës tuaj. Në fakt, hulumtimi ka gjetur se pacientët që vuajnë nga dhimbje kronike ose sëmundje të ndryshme që bënin këtë për gjashtë javë me radhë kanë hequr dorë nga medikamentet e tyre me 50 për qind gjashtë muaj më vonë.

Kohëzgjatja: 2 minuta.

  1. Stërvituni

Edhe në qoftë se ju e urreni stërvitjen, Achor thotë se një hov i shkurtër i aktivitetit kardio punon për mrekulli. Arsyeja pse stërvitja është kaq e rëndësishme për rutinën tuaj të mëngjesit është se ajo fjalë për fjalë trajnon trurin tuaj për të besuar “çështjet tuaja të sjelljes”, e cila më pas mbartet (pozitivisht) në aktivitete të tjera gjatë gjithë ditës.

Kohëzgjatja: 15 minuta.

  1. Meditoni

Kjo lejon që truri juaj të përqëndrohet në një gjë në njëfarë kohe dhe të jetë i qetë në moment. Achor thotë se do të “rrisë normat e saktësisë, do të përmirësojë nivelet e lumturisë dhe rënien e nivelit të stresit.” Ai e bëri këtë me të punësuarit e Google me sukses të madh.

Kohëzgjatja: 2 minuta.

  1. Shprehni mirësi me një tekst ose email

Më e rëndësishmja nga të pesta: Shkruaj nje email pozitiv ose tekst çdo mëngjes për të lavdëruar ose falënderuar një mik. Dhe bëjeni atë për një person tjetër çdo ditë. Achor thotë se njerëzit që e praktikojnë këtë bëhen udhëheqës pozitivë me lidhje të forta sociale- parashikuesi më i madh i lumturisë afatgjatë.

Kohëzgjatja: 2 minuta.

Këto teknika janë zbuluar përmes hulumtimeve rigoroze nga disa nga kompanitë më të mëdha të botës.

E gjitha kjo të merr vetëm 23 minuta. Një pjesë e të cilave mund t’i bëni edhe duke ngrënë vezën tuaj, mëngjesin tuaj, dhe duke pirë kafe.

Duke bërë këto aktivitete çdo mëngjes, ju po trajnoni trurin tuaj të jetë pozitiv për pjesën tjetër të ditës. Truri juaj do të nxjerrë dopaminën dhe do të krijojë një mendim pozitiv për një periudhë afatgjatë.

 

 

/businessmag.al

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj