5 këshilla për suksesin e startup-eve

Ju keni idenë e përsosur të biznesit. Nuk mund t’a besoni se askush nuk e ka menduar atë më parë. Ose, në qoftë se dikush e ka menduar, ai ose ajo nuk ka vizionin tuaj, aftësitë apo pasionin tuaj. Ju jeni i bindur se ky biznes i ri është çelësi për të ardhmen tuaj të suksesshme.

Tani çfarë? Mënyra më e mirë për të përmirësuar shanset e suksesit është që të lëvizni ngadalë dhe me kujdes në fillimet e biznesit. Bëni këtë dhe ju mund të bashkoheni me 70 për qind të bizneseve që kanë sukses në dy vitet e para, sipas SBA.

1.  Filloni me një plan. Jo të gjitha bizneset në shtëpi kanë nevojë për një plan zyrtar biznesi, por çdo pronar i këtyre bizneseve duhet të kalojë disa kohë planifikimi. Para se të vendosni të filloni, uluni dhe përcaktoni se sa para duhet të investoni(dhe në çfarë), qëllimet tuaja (afatshkurtra dhe afatgjata), planin tuaj të marketingut dhe të gjitha detajet e nevojshme.

2. Gjeni një mentor. Ju mund të njihni dikë që ka krijuar me sukses një biznes dhe mos kini turp të kërkoni këshilla. Një burim i jashtëzakonshëm pa pagesë është SCORE, një shoqatë kombëtare e përkushtuar për të ndihmuar pronarët e bizneseve të vogla të formojnë dhe të rrisin bizneset e tyre. SCORE ofron mentorim lokal dhe online dhe kjo ndihmon 20.000 pronarë biznesesh të vogla në vit. Kërkoni ndihmë nga bizneset e tjera të vogla, shitësit, profesionistët, agjensitë qeveritare, punonjësit dhe shoqatat tregtare. Jini vigjilent, bëni pyetje dhe mësoni gjithçka që mundeni.

3. Para në bankë. Mos e lini ende punën ditore. Për ata që e konsiderojnë punën e pavarur me kohë të plotë– krijoni një llogari kursimi me fonde të mjaftueshme për të mbuluar vlerën e faturave të paktën për gjashtë muaj. Kjo do t’ju japë një dorë për t’iu ndihmuar me buxhetin tuaj. Ndërsa uria mund të jetë një motivues i mirë, është më e lehtë për të punuar kur keni energji elektrike.

4. Jini konkurrues. Edhe në qoftë se ju mendoni se biznesi juaj është unik, ju duhet të kryeni një analizë konkurruese në tregun tuaj, duke përfshirë produktet, çmimet, promovimet, reklamat, shpërndarjen, cilësinë dhe shërbimin. Gjithashtu jini i vetëdijshëm për ndikimet e jashtme që prekin biznesin tuaj. Të dini se çfarë e bën dallimin mes jush dhe konkurrentëve tuaj. A është shërbimi, çmimi apo njohuritë speciale? Çfarëdo qoftë ajo, shkruajeni me gërma të mëdha.

5. Të gjitha sistemet rriten. Fjala është mënyra më e mirë për rritjen e biznesit tuaj. Pyesni klientët tuaj të kënaqur për referime, ofroni këshillime falas për referime të reja dhe merrni parasysh një referim ose tarifë. Kuptoni emrin tuaj për të ndërtuar markën tuaj. Shkoni tek eventet e industrisë – konferenca, takime dhe seminare. Shkoni tek eventet në industritë e klientëve; socializohuni dhe gjithmonë duhet të keni gati kartën tuaj. Përveç kësaj, bëni disa punë në favor të vetes tuaj për një organizatë bamirësie në lidhje me industrinë tuaj.

Përqëndrohuni në marrjen e disa klientëve të mirë që paguajnë në kohë dhe janë të lehtë për të punuar me ta. “Unë kam parë shumë asistentë virtualë që vënë të gjitha përpjekjet e tyre në një klient të vetëm dhe e gjejnë veten të mbërthyer kur klienti i tyre i mbyll dyert apo kur nevojat e saj ndryshojnë”, thotë Tracy Morris, një VA në Houston. “Unë po bëja para mjaftueshëm për të qenë relativisht i kënaqur me vetëm një ose dy klientë, por e dija që të ndihesha i sigurt duhet të kisha një shumllojshmëri klientësh.”

Me disa planifikime paraprake, këshilla të shëndosha dhe një përkushtim për të pasur sukses, ju mund të bashkoheni me mijëra pronarë biznesi, të cilët kanë gjetur zgjidhjen e tyre ideale për punë të drejtë në shtëpinë e tyre.

 

 

/businessmag.al

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj