5 gjërat rreth sistemit arsimor Japonez, që do iu surprizojnë dhe frymëzojnë

Pra, ju thoni që iu pëlqen kultura japoneze, por tronditeni kur merrni vesh që nxënësit japonezë të shkollave publike hanë drekë në klasë me mësuesit e tyre? Lexo më poshtë për të zbuluar faktet e panjohura në lidhje me sistemin arsimor japonez.

1. Nuk ka provime për 3 vitet e para të shkollës

Teoria se pse nxënësit japoneze nuk e kanë të nevojshme për të bërë provime deri pas klasës së katërt është se japonezët vlerësojnë sjelljen e shkëlqyer. Sipas kulturës japoneze, është më e rëndësishme për të mësuar rregullat e duhura të mirësjelljes për studentët e rinj se sa për t’i përqëndruar energjitë për testet e ardhshme të standardizuara. Besimi themelor është se karakteri i fëmijëve duhet të zhvillohet. Prandaj, është më mirë për të shmangur progresin e të mësuarit të nxënësve.
Zhvillimi i respektit për të tjerët mësohet në klasë. Nxënësit duhet të tregojnë respekt për njëri-tjetrin dhe natyrisht për mësuesin. E rëndësishme është marrëdhënia nxënës-mësues.

2. Nuk ka pastrues, por nxënësit vetë pastrojnë shkollën

Nxënësit japonezë duhet të pastrojnë vetë. Ata pastrojnë klasat dhe banjot. Qëllimi është për të mësuar studentët se si të punojnë në grup, të ndajnë përgjegjësinë, dhe të zhvillojnë respekt më të madh për t’u kujdesur ndaj gjërave (jo vetëm ndaj njerëzve). Mundësitë për të ndërtuar karakterin nuk duhet të merren si të mirëqena.
Nxënësit janë të ndarë në grupe në bazë të detyrave. Grupet ndryshohen gjatë gjithë vitit, në mënyrë që çdo student merr përvojë për të gjitha detyrat.

5-gjërat-rreth-sistemit-arsimor-Japonez-që-do-iu-surprizojnë-dhe-frymëzojnë-businessmag3. Nxënësit hanë njësoj

Përveç nxënësve me alergji të rënda ushqimore, nxënësve japonezë u shërbehet ushqim nga një menu e standardizuar. Japonezët i mësojnë fëmijët e tyre të hanë shëndetshëm duke i dhënë prioritet cilësisë. Menutë janë një bashkëpunim mes profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe shefave të trajnuar. Përveç kësaj, dreka shkollore është e përbërë kryesisht nga përbërës të zonës dhe të freskëta.
Mësuesit hanë drekë me nxënësit e tyre, një praktikë që më tej përforcon marrëdhëniet midis nxënësve dhe mësuesve. Shpesh, studentët japonezë shërbejnë drekë me njëri-tjetrin si një mënyrë për të shpërndarë përgjegjësinë e mirëqenies të të gjithë klasës.

4. Shkollat publike iu mësojnë artin tradicional

Nxënësit japonezë mësojnë artet tradicionale si Shodo (書 道, kaligrafi Japoneze) dhe Haiku, një stil formal i poezisë. Shodo përfshin shkrimin me karakteret kanji dhe kana me një furçë bambuje në letër orizi. Arti kërkon njohuri të gjuhës dhe ndihmon për të respektuar traditat kulturore.

5. Nxënësit japonezë veshin uniforma shkollore5-gjërat-rreth-sistemit-arsimor-Japonez-që-do-iu-surprizojnë-dhe-frymëzojnë-businessmag

Nga shkolla fillore në pothuajse të gjitha shkollat publike japoneze nxënësit e tyre veshin uniforma. Standardet ndryshojnë, por shumë uniforma ndajnë aspektet e mëposhtme: stil ushtarak, uniforma të zeza për djemtë, dhe bluza marinari me pantallona të gjera për vajzat. Uniformat e shkollës janë modeste në ngjyra, në prerje dhe dekorim.
Ashtu si me të gjitha standardet që lidhen me shkollën, ka një qëllim prapa uniformës. Ideja është se kur nxënësit veshin të njëjtat veshjet, ata të ndjejnë një ndjenjë më të madhe ndaj komunitetit. Disa shkolla japoneze gjithashtu kanë rregulla të rrepta në pajisje si çantat e shpinës, ashtu edhe në makeup dhe madje edhe në stilin e flokëve./businessmag.al

 

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj