5 arsye pse jeni gjithmonë me vonesë

Në qoftë se e dini pse e bëni këtë, ndoshta do të ishte më mirë të ndalonit.

Sipas një sondazhi, 15-20% e amerikanëve janë vazhdimisht me vonesë.  Pse shumë prej nesh luftojnë për të qenë në kohë?

Kjo është pyetja interesante e trajtuar nga një artikull i ‘Pacific Standard’. Ashtu si shumë njerëz shkrimtari Rick Paulas njeh disa njerëz që ai i do shumë, por që në njëfarë mënyre nuk arrijnë të shfaqen kudo në kohë – ndonjëherë. Nxitur nga konfuzioni dhe frustrimi i tij, Paulas shkon në kërkim të një shpjegimi për sjelljen e tyre frustruese.

Çfarë ndodh nëse ju jeni personi, i cili është gjithmonë duke vrapuar pas orarit? Identifikoni pse pikërisht luftoni aq shumë që të jeni në kohë dhe mund të jeni në një pozitë më të mirë për të zgjidhur problemin. Në këtë frymë, këtu janë disa arsye të mundshme, së bashku me këshilla se si të kuroni çdo rrënjë që shkakton vonesë kronike.

  1. Është vetëm në trurin tuaj

Koha kalon ngadalë për disa njerëz. “Në vitin 2001, Jeff Conte, një profesor i psikologjisë në Universitetin e San Diego, drejtoi një studim në të cilin ai ndau pjesëmarrësit në kategoritë: Tipin tipik A (ambiciozë, konkurruesë, statusi-alpinistë) dhe Tipi B (krijuesë, reflektuesë, eksplorativë). Ai më pas u kërkoi pjesëmarrësve në çdo kategori për të gjykuar, pa orë, sa kohë u desh që të kalojë një minutë “, raporton Paulas. “Conte kuptoi se subjektet e Tipit A një minutë e ndjenin se kishte shkuar kur kishin kaluar 58 sekonda. Lloji i pjesëmarrësve B mendonin se një minutë kishte shkuar pas 77 sekondash.”

Sigurisht, nuk mund të bëni shumë në lidhje me një orë të ngadalshme të brendshme, por vetëm duke e ditur këtë dukuri mund t’ju inkurajojë që të mbani një sy hapur në murin tuaj që mban kohën e besueshme.

  1. Ju pëlqen të bëni shumë detyra(multitask)

Multitasking është i tmerrshëm për produktivitetin dhe trurin tuaj. Ajo gjithashtu ju bën të vonoheni, sipas një studimi nga Conte. “Nëse jeni një person që i pëlqen multitasking – apo, ‘polychronicity’ në literaturën shkencore – ka shumë gjasa të jeni me vonesë për të punuar”. Zgjidhja këtu është e thjeshtë – thuajuni jo shumë detyrave!

  1. Jeni shumë i sjellshëm

Nëse jeni një person që kërkoni të mos mërzisni njeri dhe qëndroni në një bisedë telefonike të gjatë që harxhon kohën tuaj ideale pasi e keni të vështirë të thoni jo mundohuni të përmbysni këtë realitet  dhe mësoni të vendosni kufij më të mirë.

  1. Jeni të privuar ndaj gjumit

Ky i fundit nuk ka marrë shpjegim më shumë – në qoftë se ju jeni gjithmonë me vonesë në mëngjes mund të jetë se duke qëndruar  deri  vonë e bën shumë të vështirë zgjimin në mëngjes. Kjo duke qenë një ankesë e përbashkët për shumë persona, ka shumë informacion në dispozicion për të kthyer veten në një person mëngjesi.

  1. Iluzioni se do të arrini

Personat që arrijnë me vonesë kudo vuajnë edhe nga iluzioni se kanë për t’ia dalë mbanë edhe pse janë nisur me vonesë, por e vërteta është se iluzioni i krijuar nga vetë ata, kthehet në faktor ndikues te vonesa. Ndaj shmangeni sa më parë iluzionin në këtë pikë.

 

/businessmag.al