Vox: Nga një blog sporti për hobi në një Media kompani multimilionë-dollarëshe

Pse 2016 ishte një vit shpërthimi për Vox dhe strategjinë e saj të videove online?

Jim Bankoff donte të punonte në Vox Media para se Vox Media të ekzistonte.

Pas një kohe si një ekzekutiv i programimit në AOL, Bankoff u largua në vitin 2008 për t’iu bashkuar një “hobi me shumë vrull,” siç e quan ai Vox Media-n si një ish mishërim të SportsBlogs Inc. Në atë kohë, kompania po operonte në një rrjet blogu sporti të quajtur SB Nation. Themeluesit e saj Tyler Bleszinski, Jerome Armstrong dhe Markos Moulitsas, e ftuan Bankoff për të marrë përsipër rolin e CEO dhe për të ndihmuar rritjen e saj. Brenda vetëm disa viteve, Bankoff udhëhoqi një brand të ri, që përfshinte Vox Media dhe nisjen e një faqeje të re teknologjike, the Verge. (Bleszinksi tani shërben si këshilltar, ndërsa dy themeluesit e tjerë nuk janë më të përfshirë me kompaninë.)

Nga ai moment, rritja nuk ka qenë larg nga rendi i ditës në Vox Media, i cili tani vepron në tetë marka të mediave, duke përfshirë Polygon për lojtarët, Vox për lajmet politike dhe Racked për fashionistët. Në fakt, mund të thoni se viti 2015 ishte një vit i artë për kompaninë. Kjo është kur bleu me një shumë të pazbuluar, site-in për lajmet teknologjike-industriale Recode, e cila u themelua nga ish redaktorët e Wall Street Journal Kara Swisher dhe Walt Mossberg. Ai gjithashtu fitoi një investim prej  200 milionë $ nga NBCUniversal, duke e vlerësuar kompaninë me 1 miliardë $.

Vlera në Video

Por këtë vit, kompania bëri videon si një prioritet madhor. Deri në fund të tetorit, ajo ka regjistruar rreth 1.1 miliardë shikime në minutë në YouTube –  dhe shikuesit kanë kaluar më shumë se një miliardë minuta duke shikuar përmbajtjen e të gjithë kanaleve të kompanisë. Kjo është më shumë se dyfishi i llogaritur nga viti i kaluar. Kompania gjithashtu ka dyfishuar shikimet e faqes së vet në të gjitha vendet e saj, përtej videosë.

“Ata janë me të vërtetë duke sunduar me video”, thotë Katie Hawkins-Gaar, një anëtare e fakultetit dixhital në Institutin Poynter, një trajnim jofitimprurës i gazetarisë dhe shkolla arsimore në Shën Petersburg, Florida. “Përsëri dhe përsëri, videot që ju shihni në Vox janë me të vërtetë fantastike.” Ajo në mënyrë specifike thekson Ngritjen e ISIS, shpjegim në vetëm gjashtë minuta dhe Ne kemi imagjinuar një President Mashkull feminist.

Ajo gjithashtu u përpoq të eksperimentonte me median në vitin 2016. Edhe pse një numër i publikimeve si The New York Times dhe BuzzFeed kanë partneritet me Facebook për të publikuar direkt në faqe, Vox nisi një botim të tërë të vetëm të drejtuar në rrjetin social. Vox zgjeroi një partneritet ekzistues me Snapchat për të publikuar përmbajtje nga tetë markat e saj përmes funksionit Discover të Snapchat.

Për të qenë të sigurt, ka shumë konkurrencë në median dixhitale. Kompanitë e mediave digjitale si Vice, BuzzFeed, Refinery29, Politico dhe Mashable janë kualifikuar në një konkurrencë kaq të ashpër. Dhe shumë prej këtyre markave janë edhe eksperimente me platforma të ndryshme të mediave sociale. BuzzFeed ka kapur edhe më shumë fonde për investime sesa Vox, me NBCUniversal (një investitor kyç i Vox), e cila ka investuar një shtesë prej 200 milionë $ duke e çuar mbështetjen e saj të plotë në 400 milionë $.

Brand i guximshëm

Por Bankoff mendon  se market e dallueshme të Vox (dhe audienca e synuar) e ka ndihmuar atë të qëndrojë në treg. “Për shkak se ne kemi marka të shumta në kategori të shumta, mund të rritemi pa luhatje,” thotë Bankoff. “Ne jemi më autoritativë dhe autentikë. Ne rritemi dhe thellohemi çdo dite.” Plus, faqet e kompanisë kanë arritur të tërheqin lexuesit pa përdorur përmbajtje stili, që është bërë aq e kudogjendur online.

“Ne kishim besim se një investim në cilësi ishte një vendim i mirë për biznesin”, thotë Bankoff, duke iu referuar misionit të Vox për të shqyrtuar pikat e duhura të njerëzve dhe të angazhohen në kontentin “e cilësisë së lartë”. Pra, kur Vox.com bëri një shtytje për video në vitin 2016, një mënyrë se si shumë media digjitale kanë rritur audiencën e tyre, kompania dëshironte që ajo të ishte thelbësore dhe reflektuese e standardit të saj të kontentit.

Vox është edhe pranë njerëzve për reklamat. “Arsyeja pse njerëzit përdorin “blockers ad” dhe gjëra të tjera është për shkak se reklamat nuk janë dhe aq të mira “, thotë Bankoff. Kompania ka investuar shumë për të siguruar se reklamat dhe përmbajtja e markës nuk është imponuese dhe cilësia është e njëjtë si përmbajtja editoriale.

Prova se cilësia është me e fortë se sasia del në pah në rezultatet e Vox. Kompania është fitimprurëse, me rreth 100 milionë $ në të ardhurat e vitit të kaluar. Site-t e saj të ndryshme tërheqin më shumë se 170 milionë vizitorë unikë dhe 800 milionë shikime çdo muaj.

Burimi:www.businessmag.al