Mësimet më të mira financiare nga Hollywood për sipërmarrësit

Paraja është një gjë qesharake në filmat e Holliwood-it. Filmat e njohur janë të dizajnuar për të bërë shumë para, jo për të shpjeguar idealet e kujdesshme financiare për shikuesit. Disa filma të mirë, si Big Short, ofrojnë një paraqitje të shkurtër mjaft të saktë për realitetet financiare. Të tjerët rrinë në fantazinë e pastër. (Pavarësisht nga aksionet e mëdha të parave, unë nuk mendoj se dikush ka mësuar ndonjë strategji të shëndoshë të planifikimit financiar nga Now You See Me 2).

Kur financa është jeta juaj, histori të mëdha në lidhje me paratë janë veçanërisht interesante. Është e rëndësishme të mbani mend, sigurisht, se filmat janë argëtues, jo këshilla financiare. Gordon Gekko nuk është një person real dhe SEC ka qenë shqetësimi më pak ligjor për Charlie Sheen. Por ju mund të shikoni filmat financiare më të shikuar të të gjitha kohërave:

  1. ”Wall Street”: Lakmia nuk është gjithmonë e mirë.

Mësimi: Pak lakmi mund të na mbajë të motivuar për t’ia dalë mbanë – të gjithë gjallërohemi kur kemi një portofol të mbushur plot. Por duke i bërë paratë të vetmen arsye që të zgjohemi në mëngjes është një akt i vetë-sabotimit.

  1. ”The Money Pit”: Mos bëni blerje në bazë të emocioneve.

Mësimi: Gjithmonë bëni hulumtimet tuaja dhe llogaritjet e buxhetit tuaj para se të hidheni në ndonjë blerje të madhe. Kjo kursen shumë pendimin.

  1. “Glengarry Glen Ross”: taktika e presionit dëmton si konsumatorët ashtu edhe shitësit.

Mësimi: Asnjë punë nuk vlen kur kompromentoni dinjitetin dhe integritetin tuaj për ‘sukses’. Nga koha që personazhet e filmit e kanë mësuar këtë mësim me forcë, është tepër vonë për t’a rikuperuar.

  1. ”Wolf of Wall Street “: Kënaqësia e momentit nuk është zgjidhje afatgjatë.

Mësimi: Kur bën një investim, ju nuk mund të dëgjoni vetëm për gjërat që ju doni të dëgjoni. Sfidojini njerëzit që përpiqen t’iu shesin. Kërkoni këshilla nga ekspertë, jo nga shitës. Në qoftë se një mundësi tingëllon shumë e mirë për të qenë e vërtetë, besojini instinkteve tuaja.

  1. “The Social Network”: Mbrojini idetë tuaja që sjellin sukses dhe përfitim.

Mësimi: Zuckerberg triumfoi me idenë e tij dhe përfitoi një dorë të mirë, ndërsa Winklevosses iu ngjit padisë për një pjesë të vlerës së Facebook. Po të kishin qenë më të vjetër dhe më me përvojë, ndoshta ata do të kishin njohuri si të mbronin pronën e tyre intelektuale.

  1. “The Big Short”: Kur ju keni të drejtë, mbrojeni të drejtën tuaj.

Mësimi: Për të shmangur shkatërrimin, së pari, sigurohuni që ju keni të drejtë. Pastaj refuzoni të bindeni ndryshe.

 

/businessmag.al