Këshilla prezantimi nga Aristoteli, që janë shumë të vlefshme edhe sot

magjinoni sikur keni një ide të shkëlqyer. Ju duket diçka e drejtë. E dini se është përgjigjia e problemit që ju jeni duke u përpjekur të zgjidhni. E gjitha që duhet të bëni tani është të bindni kolegët tuaj – ose më keq akoma – menaxherin e lartë.

Filozofi grek Aristoteli ndau mjetet e bindjes, në tri kategori-Patos, Etos dhe Logos. Të gjitha janë elemente jetike të një prezantimi të suksesshëm.

Patosi

A shkaktojnë ndjenja fjalët e tua? Kjo ka impaktin më të fortë nga këto tre kategoritë.

Trokisni në një emocion të përbashkët, ndjenjat e njerëzve, dëshirat e tyre, nevojat e tyre dhe ju do të fitoni zemrat dhe mendjet e tyre. Një lidhje emocionale mund të krijohet në shumë mënyra nga një drejtues, ndoshta më së shumti me anë të tregimeve.

Qëllimi i një historie, anekdote, analogjie apo metafore është shpesh për të lidhur një aspekt të mesazhit tuaj kryesor me një reagim emocional nga publiku.

Mendoni dhe pyesni – Pse?

 • Pse jeni duke bërë këtë propozim ose pse ndërmerrni këtë projekt tani?
 • Pse është ky ndryshim i nevojshëm?
 • Pse gjërat do të përmirësohen?
 • Pse duhet t’iu interesojë njerëzve?

Etosi

Etos është niveli juaj i besueshmërisë se si perceptohet nga audienca juaj.

A  i njihni vërtet gjërat tuaja?

Mendoni dhe pyesni – Si?

 • Si zbuluat, shpikët, krijuat apo përmirësuat çfarëdo qoftë ajo për të cilën jeni duke folur?
 • Si funksionon?
 • Si do e përdorë audienca atë?

Krahasojini dhe ballafaqojini me mënyrën se si gjërat janë bërë aktualisht.

Logosi

Jeni logjikë në argumentin tuaj? A është mesazhi juaj i bazuar në fakte, të dhëna dhe prova?

A çon thirrja juaj për veprim në rezultatin e dëshiruar që ju premtoni?

Mendoni dhe pyesni – Çfarë?

 • Për çfarë po flisni?
 • Cila është ideja juaj kryesore, produkti, shërbimi, nisma apo rekomandimi?
 • Cili është qëllimi që doni të arrini?
 • Cilat janë rreziqet dhe përfitimet e arritjes së saj?

Thjeshtoni dhe përcaktoni idenë tuaj në një mënyrë që të gjithë mund t’a kuptojnë. Edhe një fëmijë.

Studimet e fundit kanë tendencë për të treguar se njerëzit blihen nga emocioni (patosi) dhe justifikohen nga fakti (logosi), por binden me anë të besueshmërisë që ju shfaqni (etosi).

Kështu që herën tjetër që keni një ide të madhe, shkruajeni dhe ndaheni në blloqe. Përdorni parimet e pse, si dhe çfarë.

Është më bindëse kur njerëzit e kuptojnë që keni menduar vërtetë thellë në lidhje me problemin. Kështu që mos i ngutni ata. Merrni kohën tuaj, shkoni për një shëtitje.

Jini të pasionuar – “madje të fiksuar” – me marrjen e përgjigjes së duhur.

Kjo është filozofia që folësit më të mirë kanë.

 

 

/businessmag.al

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj