5 këshilla për studentët dhe të sapo diplomuarit që po kërkojnë punën e tyre të ëndrrave

Të gjesh një punë të mirë sot mund të jetë një sfidë e vështirë, kështu që gjetja e punës së ëndrrave tuaja është një detyrë edhe më e frikshme.

Thjesht duke marrë një diplomë mbreselënëse nga një kolegj luksoz nuk është e mjaftueshme për të gjetur një punë. Kualifikimet arsimore ofrojnë një pikë hyrjeje, por ju shpesh do të kuptoni se ato janë vetëm një pjesë e paketës që rekrutuesit mundësisht kërkojnë.

Të dhënat e fundit tregojnë se 44 për qind e të rinjëve paguhen pak. Këta njerëz të talentuar shpesh punojnë me paga të ulëta ose me kohë të pjesshme. Prandaj, ekziston nevoja për kreativitet për t’u siguruar që rekrutuesit mund t’ju bëjnë pjesë të turmës.

Këtu janë pesë këshilla që do të rrisin shanset tuaja për punën tuaj të ëndrrave.

  1. Krijimi i një profili profesional online me LinkedIn

Duke pasur një prani profesionale në internet është një nga shumë hapat e rëndësishëm në sigurimin e punës tuaj të ëndrrave. Sot, platforma më popullore për profesionistët është LinkedIn. Statistikisht rekrutuesit dhe menaxherët e punësimit përdorin LinkedIn-in më shumë se ndonjë website tjetër. Ndërtoni një profil të fortë në LinkedIn duke dokumentuar arritjet tuaja profesionale dhe përvojën tuaj.

Sigurohuni të listoni ndonjë punë ‘shërbëtore’ që ju keni bërë. Ata jo vetëm që do të njoftohen se jeni me iniciativë, por gjithashtu tregon që ju e përballoni me sukses përgjegjësinë. Ju mund edhe të listoni aktivitetet tuaja jashtëshkollore dhe të hidhini disa nga çmimet që keni fituar.

  1. ‘Rrjetëzohuni’

Pas krijimit të një pranie profesionale online, është e rëndësishme që të filloni të krijoni lidhje. Kjo pikë përforcon domosdoshmërinë e platformave profesionale të mediave sociale të tilla si LinkedIn. Platforma është thelbësore për angazhim profesional dhe ju duhet të paraqesni atë për Facebook dhe Twitter.

Shumica e kolegjeve tani kanë një bazë të dhënash të studentëve të mëparshme dhe ku ata aktualisht punojnë. Kolegjet përpiqen për të qenë në kontakt me ish studentët e tyre.

  1. Bëni një intership shpejt

Një tjetër sekret për të filluar punën tuaj të ëndrrave është aftësia juaj për t’a bërë atë. Një nga mënyrat më të mira për të treguar angazhimin tuaj është të hiqni mendimin e pushimit pas diplomimit. Ndërsa praktikat verore janë një ide e mirë, nuk ka asgjë më të mirë se një stazh profesional në një organizatë prestigjioze. Shumica e kompanive të mëdha nuk mund t’iu punësojnë direkt nga kolegji, por ata me shumë gjasa do të marrin parasysh që t’ju ofrojnë stazh pune, shpesh pa pagesë. Duke treguar se jeni të angazhuar për karrierën tuaj me siguri ata do të rrisin shanset tuaja.

  1. Gjeni një mentor të mirë, ose jini një dëgjues i mirë

Sigurimi i udhëzimit dhe ndihmës së mentorit do iu ndihmojë shumë. Studimet e fundit tregojnë se përqindja më e madhe e studentëve, të cilët pretendojnë të kenë të paktën një këshilltar zgjedhin prindërit e tyre. Më pas vijnë ata që listojnë profesorët e tyre, familjen ose miqtë.

Ndërsa prindërit, mësuesit, të afërmit dhe të tjerët në rrethin tuaj mund të jenë një alternativë joshëse, ju duhet të zgjeroni kërkimin tuaj. Gjeni ekspertë dhe profesionistë që punojnë në fushën tuaj të dëshiruar. Sigurohuni që ata janë njerëzit me të cilët mund të lidheni. Merrni disa nga librat e tyre në qoftë se ata kanë shkruar ndonjë dhe bëni një përpjekje për të kuptuar përvojat e tyre.

  1. Çertifikohuni në industrinë për të cilën dëshironi të punoni

Shumë të diplomuar mendojnë se mësimi në kolegji vetëm i përgatit ata për punën e tyre të ëndrrave. Realiteti është zakonisht shumë më kërkues. Për të shmangur një situatë ku ju jeni të frikësuar nga pritjet e punës tuaj, është e këshillueshme që të zgjidhni për kurset e specializimit që ofrojnë një të ardhme shumë më të fokusuar dhe përcaktojnë aftësi që janë më të përshtatshme për punën tuaj të ëndrrave.

Çertifikimet janë një avantazh shtesë. Shumë nga këto platforma të trajnimit janë partnere me lojtarët kryesorë të industrisë.

/businessmag.al