Strategji për t’u “mbrojtur” online

Nëpërmjet konveniencës së teknologjisë dhe rrjeteve sociale, çdo person i cili është i interesuar në njëfarë mënyre për ty (punësim, punë vullnetare etj.) mund të marrë shumë informacione rreth së shkuarës suaj nga këto platforma. Koha kur njerëzit nuk kanë ditur ta shfrytëzojnë këtë mjet ka ikur tashmë. Nëse jeni të prirur për të zbuluar shumë nga detajet e jetës suaj private online, kjo mundt’ju shkaktojë probleme. Çfarë janë duke thënë online për ty në këtë moment njerëzit? Dhe si mund ta mbroni ju imazhi tuaj nga ky moment e në vazhdim?

1. Prezantojeni mirë veten tuaj

• Ndërtoni profile të denjë. Kurdoherë që i bashkoheni një rrjeti, përdoreni gjithmonë atë për të treguar më të mirën e vetes suaj. Shkruani profilet me kujdes, duke theksuar ato gjëra që ju i konsideroni më të rëndësishmet dhe që do donit që edhe të tjerët t’i dinin për ju. Jini konsistentë dhe përditësoni profilet ndërsa gjërat ndryshojnë me kohën.
• Shmangni gabimet e drejtshkrimit. Korrigjoni çfarëdolloj postimi ose rezymeje para se ato të postohen online. Në pjesën më të madhe të rasteve, punëdhënësit ngrysin “vetullat” dhe refuzojnë punësimin tuaj nëse përmbledhjet tuaja dhe të tjera aplikime janë të mbushura me gabime.

2. Më mirë reflektoni se sa të reagoni

Strategji-për-t’u-“mbrojtur”-online-businessmag

Mendoni para se të klikoni. Konsideroni se çfraë efektesh ka një status i thjeshtë ose blog në termat afatgjatë. Gjithmonë bëji këto pyetje vetes: “Si do të ndihej shefi im, prindërit, dhe partneri/ja me këtë gjë që po postoj?”, pasi në shumicën e rasteve shanset janë që këta do ta hasin postimin tuaj.

3. Mbajini gjërat private

Strategji-për-t’u “mbrojtur”-online-businessmag

Modifikoni privatësinë dhe të dhënat e kërkimit në Facebook, Twitter, LinkedIn dhe në rrjete të tjera sociale. Sigurohuni që vetëm miqtë tuaj me të cilët nuk e keni problem të ndani materiale të ndryshme mbi jetën tuaj personale do të kenë akses në këtë informacion.

4. Kontrolloni reputacionin tuaj online

Strategji-për-t’u-“mbrojtur”-online-businessmag

Kërkoni për veten tuaj. Eshtë shumë e rëndësishme që të gjurmoni për “famën” tuaj online pasi kjo mund të ketë ndikim në marrëdhëniet tuaja potenciale të punësimit, pranimit në universitete dhe shumë të tjera. Ekzistojnë shumë shërbime online që mund të gjurmojnë gjurmët e komenteve tuaja (forumet, mesazhet, blogjet etj.), të kontrollojnë reputacionin në Tëitter, të kërkojnë blogjet nën emrin tuaj. Këto janë faqe që tregojnë se kur njerëzit kanë kërkuar për ty ose kanë bërë pyetje për ty. Fokusohuni në atë që ju e dini që jeni më aktivë (rrjet social, blog etj.), dhe më pas përpunoni strategjinë e gjurmimit sipas sugjerimeve të sipërpërmendura./businessmag.al

 

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj