Për fëmijë të suksesshëm, ky është aktiviteti më i mirë veror!

Vera vjen dhe shkolla mbaron. Kjo do të thotë se sezoni i ngjeshur i aktiviteteve produktive, për simulimin intelektual dhe formimin e karaktereve për fëmijët tanë sapo ka nisur.

Po sikur të mos i dërgonit fëmijët në mësime noti, kampe programimi ose në *kampe parkur? Do kishit një arsye të shëndoshë për ta bërë këtë. Jo vetëm që do të kursenit mijëra dollarë, por ata do të bëheshin edhe më të mirë. Sepse psikologët thonë se një nga gjërat më të mira për mendjet e njoma është...të mos bëjnë asgjë. Po, kështu. Ajo çfarë duhet të bëjnë fëmijët tuaj këtë verë është të zhyten në mërzi.

/Artikulli u publikua më parë në faqen 38 të numrit 11 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 11 të saj.

Psikologët dhe ekspertët për zhvillimin e fëmijëve kanë filluar të paralajmërojnë riskun e planifikimit të kohës së fëmijëve tuaj në verë, pasi kjo i parandalon ata prej zbulimit tё gjërave që u i interesojnë atyre, raporton ‘Quartz’. “Roli yt si prind është të përgatisësh fëmijë për të zënë një vend në shoqëri,” ka treguar psikologia Lyn Fry për ‘Quartz’. “Nëse prindërit shpenzojnë tërë ditën duke mbushur kohën e lirë të fëmijës së tyre, atëherë fëmija kurrë nuk ka për të mësuar ta bëjë këtë gjё për veten e vet.”

Përfitimet nga mërzia

Në vend që të bëni fëmijёn të argëtohet dhe të angazhohet në aktivitete gjatë verës, Fry dhe psikologë të tjerë për fëmijë nxisin prindërit “t’i gëzohen” përfitimeve të mërzisë. Studimet dhe kërkimet tregojnë lidhjet midis mërzisë dhe kreativitetit, zgjidhjes së problemeve dhe elsaticitetit. Fëmijët gjithmonë ankohen për mërzitjen. Por ndërsa presioni për të maksimizuar çdo minutë të lirë të kohës së fëmijës sonë rritet, fëmija mund të mos mësojë kurrë se çfarë do të thotë të mërzitesh. Vera është mundësia perfekte për “t’ua mësuar” atyre këtë zotësi të vlefshme. Disa prindër po e kthejnë në misionin e tyre për t’ua induktuar mërzinë fëmijëve të tyre këtë verë.

“Fëmijët tanë janë braktisës të kampeve verore,” mburret gazetari Brian Donohue në një shkrim për New Jersey Advance Media. “Ja qëllimi im kryesor për fëmijët e mi këtë verë: mërzitjen e tyre. Dua t’i shikoj të vërdallisën pa pasur të bëjnë asgjë. Dua të dëgjoj zërin e ëmbël tё verës me psherëtima të inatosura prej mërzisё.”

Për-fëmijë-të-suksesshëm-ky-është-aktiviteti-më-i-mirë-veror-businessmagSi të kapërcesh mërzitjen
Por çdokush që ka pasur të bëjë me një fëmijë që si një kasetë e prishur ankohet pafundёsisht “U mërzita”, e kupton që nuk është e lehtë. Si mund t’i fuqizosh fëmijët që të përkulin muskujt e tyre imagjinativë për të kapërcyer mërzitjen?

Psikologia për fëmijë Lyn Fry ofroi një ide për ‘Quartz’. Në fillim të verës, ajo sugjeroi që të uleni bashkë me fëmijët tuaj dhe të shkruani një listë të gjërave që atyre mund t’u pëlqejnë për t’i bërë në verë. Duke përfshirë një variete aktivitetesh, nga ato baziket si rileximi i të gjithë librave ose xhiro me biçikletë, e në aktivitete më të komplikuara si gatimi i një vakti nga njё vend që do të kishin dëshirën ta vizitonin ose shpikja e lojës së tyre. Kur ato fjalët e tmerrshme pëshpëriten, inkurajojini fëmijët tuaj që t’i rikthehen listës dhe të zgjedhin një aktivitet.

Pas një vere ku mund të gjejnë mënyra kreative për të argëtuar veten, mbase fëmijët tuaj mund të shpalosin një pasion të ri. Për shembull, pasionin pёr parkur. Dhe ju nuk do të keni nevojë që të shpenzoni 500$ për një kamp parkur.

*parkour-aktiviteti ose sporti i lëvizjes së shpejtë në një zonë, zakonisht në një mjedis urban, duke kapërcyer pengesa me anë të vrapit, hedhjes dhe ngjitjes.

/businessmag.al